Luennolla puhuttiin tänään (2.10.) lisää medialukutaidosta, joten pääsen kirjoittamaankin aiheesta vielä vähän lisää. Tätä aihetta voisi jo pelkkään nettiin liittyen käsitellä vaikka kuinka paljon ja edellistä välitehtävää olikin hankala rajata järkevän postauksen mittaiseksi. Jätin välitehtävästä pois ajatuksen, joka syntyi lukiessani Suvi Tuomisen ja Anu Mustosen artikkelia (2007) "Tunteella ja järjellä nettiin - Internetissä tarvitaan uudenlaisia mediataitoja". Kun artikkelissa puhuttiin  nettiin koukkuuntumisesta, raapustin tulosteen laitaan: "Rajojensa tunteminen voisi olla media taito".  Leena Rantala otti tämänpäivisellä luennolla esiin saman ajatuksen. Tiedostava median käyttäjä osaa myös pitää taukoa medioista. 

Jos taukoa voi pitää medioista, voiko taukoa pitää myös medialukutaidosta? Yksi medialukutaidon määritelmistä oli sen luonne jatkumona. Sitä ei voi koskaan oppia kokonaan eikä sen suhteen voi olla valmis. Ei kai kukaan haluakaan pysähtyä jollekin "tarpeeksi hyvälle" mediaosaamisen tasolla ja ennen kaikkea media ei pysähdy. Hyvä medialukutaito tuo kuitenkin elämään samoja hankaluuksia kuin se, että nykyään monenlaista tietoa on kaikkien käsillä. Maailma on monimutkaistunut. Esimerkiksi ekologisimpia tuotteita etsiessä huomaa, että tuotteita on tarjolla vaikka millä mitalla ja lisäksi tietoa on jos jonkinlaista. Joskus olisi helpompi vain olla ajattelematta. Tieto lisää tuskaa ja valinnanmahdollisuudet vaikeita päätöksiä. Elämästä voisi tulla helpompaa, jos medialoman sijaan joskus voisi pitää lomaa mediataidoista. Lukisi Helsingin Sanomat ja katsoisi puoli yhdeksän uutiset Yle1-kanavalta ilman analyysia. Uskoisi painettua sanaa. Jos vain laittaisi aivot narikkaan eikä pohtisi jokaisen tutkimustuloksen kohdalla, miten ilmoitetut tilastoluvut on kerätty tai kenen näkökulmasta ulkopoliittiset uutiset on kirjoitettu. Medialoman pitäminen on vaikeaa, sillä medioita on vaikea vältellä ellei lähde erämaahan. Mutta jos mediataitojen kääntäminen pois päältä olisi mediataito, voisi aivot jättää viikoksi narikkaan ja rentoutua.

Toisaalta, jos vaikkapa uutisten taustoja ei lainkaan mieti, mitä hyötyä niiden lukemisesta on? Täytyy kai sittenkin kehittää mediataitojaan entisestään. Niin, että medioiden tutkailusta tulisi helppoa ilman, että kääntää aivot energiansäästötilaan.